Het procedurele geheugensysteem is een vorm van impliciet (onbewust) langetermijngeheugen dat verantwoordelijk is voor het opslaan en automatisch uitvoeren van motorische en cognitieve vaardigheden en routines (zoals fietsen, autorijden of lezen), waarbij herhaling en oefening cruciaal zijn voor het verwerven en verfijnen van deze vaardigheden.
Onderdrukte vecht- en vluchtreacties worden opgeslagen als procedureel geheugen op celniveau. Als je een bedreigende situatie meemaakt, maar niet kunt vechten of vluchten, slaat je lichaam die reactie op als een soort ‘automatische herinnering’. Je lichaam onthoudt de spanning en energie van dat moment, alsof het een onbewuste vaardigheid wordt die later gemakkelijk kan worden geactiveerd.
Traumatische ervaringen kunnen zo leiden tot automatische, onbewuste lichaamsreacties die in het procedurele geheugen zijn vastgelegd. Trauma kan leiden tot het onbewust triggeren van herbelevingen via het procedurele geheugen. De verstoring van het procedurele geheugen kan resulteren in moeilijkheden bij het aanleren of uitvoeren van nieuwe motorische vaardigheden of routines. Deze effecten kunnen leiden tot aanhoudende lichamelijke reacties en gedragspatronen die moeilijk bewust te beïnvloeden zijn.